skip to Main Content
Какво да правим с коледното дръвче след Коледа?

Какво да правим с коледното дръвче след Коледа?

Става все по-популярно за Коледа да предпочетем живо дърво пред отрязаните или изкуствени елхи. Това е провокирано от чувството за съхраняване на природата и желанието ни да помагаме за нейното развитие. На пазара все по-често се появяват хубави коледни дръвчета, които имат потенциал да се развиват добре в нашите климатични условия.

   

Съвет: Купувайте коледни дръвчета от градинските центрове и разсаднци, а не от големите търговски вериги, защото качеството е в пъти по-добро в специализираните обекти и има специалисти, които да ви насочат кой вид е по-подходящ за вашите нужди.

 

За да запазим елата и след празниците, е необходимо да знаем следното:

  • РАННО ИЗКАРВАНЕ НАВЪН:

    Не изкарвайте растението веднага след празниците навън. В периода, когато дръвчето е било във вашият дом на топло, то е започнало да вегетира (да се развива) от високите температури. Ако го изкарате на отрицателните януарски температури, ще провокирате измръзване на растението. Отглеждайте коледното си дръвче до началото на пролетта.       

Хубаво е да не е изложено да твърде високи температури вътре, да не е поставено непосредствено до отоплителните уреди. Изнесете растението навън, когато температурите станат трайно над 0 градуса – напоследък това се случва през март месец.

 

  • ПРЕСАЖДАНЕ:

Има няколко варианта за развитие на вашето дърво. Може да го пресадите в по-голяма саксия от тази, в която е било досега, и да го поставите на балкона или на двора като преход от къщата към градинта. По този начин можете следващата Коледа да го вкарате пак в дома си и украсите според вашите предпочитания.Ако пресадите коледната елха в саксия, ще може да и се радвате и следващи години като част от коледната украса.

 

  • ЗАСАЖДАНЕ:

Другият вариант да дадете нов живот на елата е да я засадите в двора си или около мястото, на което живеете. Също може да подпомогнете развитието на горите около София и да засадите вашето дърво в помощ на някоя от Новите гори на София или друга инициатива за засаждане на дръвчета. Появават се все повече инициативи за засаждане на дървета. В интернет пространството можете да откриете къде се садят в момента нови дръвчета в тези гори.

За префесионално озеленяване и поддръжка на дворове и градини вижте тук  👉 http://zelendvor.bg/services/

Back To Top