skip to Main Content
Как да зазимите градината?

Как да зазимите градината?

С настъпването на зимата не означава, че грижата за градината спира. Правилното зазимяване на вашия зелен двор ще помогне на растенията да оцелеят през кратките зимни дни и смразяващо студени нощи, които зимата донася в по-голямата част от страната. Също така зазимяването ще спомогне за това дворът ви да стане още по-красив през следващият пролетен сезон. В по-голямата част от страната зимата е свързана с ниски температури, измръзвания и снеговалеж, затова ви запознаваме с няколко полезни съвета за това какво трябва да направите за двора преди да дойде зимата:

Сланите и измръзванията

Важно е да знаете кога падат първите слани. Кога са последните измръзвания през зимата за района, в който се намира вашият зелен двор? Такава информация все още не е обобщена и е трудно да се открие в интернет пространството, затова най-добрият начин е личното наблюдение над микро-климата на вашия зелен двор. С падането на първата слана настъпва зимният сезон за вашия двор.

Прибиране на растенията

Има растения, които се чувстват прекрасно през лятото в градината ви, но през зимните месеци няма да издържат на ниските температури и замръзването. Затова ги приберете на подходящо място вътре. По този начин пренасяте част от красотата на градината вътре в къщата. Трябва да съобразите това, че през зимните месеци светлината е по-малко и трябва да подберете добре мястото, на което ще поставите растението вътре.

Резитба и почистване

Подредете градината като премахнете всички растителни отпадъци и клонки, които могат да станат зимен инкубатор за вредители и болести по растенията. Премахването на мъртвата и умираща зеленина ще придаде по-красив вид на вашата градина през зимата и ще спечелите повече време през пролетта за добавянето на нови растения към градината.

Премахване на плевелите и инвазивните видове

Важна част от поддръжката на двора е изкореняването на всички плевели и нежелани видове растителност. Внимавайте да не ги слагате във вашия компост, особено техните семена!

 

Pruning plants in the winterПремахването на мъртвата и умираща зеленина ще придаде по-красив вид на вашата градина през зимата и ще спечелите повече време през пролетта за добавянето на нови растения. (Photo: urbazon/Shutterstock)

Разделяне и създаване на достатъчно пространство за трайните насаждения

Важно е да създадете достатъчно място на различните видове растения. Така те ще могат да се развиват добре през следващия сезон. Ако е необходимо пресаждане, това трябва да се случи поне шест седмици преди замръзване на почвата – за да могат растенията да свикнат с новото място, на което са посадени преди да настъпи замръзването. Растенията, които се нуждаят от пресаждане, са тези, които не цъфтят енергично, както са били в началото, или такива, които имат частични оголвания.

Погрижете се с любов за луковиците

Извадете и съхранете луковиците, които измръзват. Сушете ги върху вестник или друга хартия в продължение на няколко седмици. След това ги поставете в съд и покрийте с дървени стърготини, пясък, перлит или вермиколит, докато не дойде време за пресаждане. На луковоците, които няма да се вадят и ще останат да зимуват в почвата, може да се добави допълнителен слой мулч.

„Оправете леглата“

След като е почистена и подредена градината, добавяме 7-10 см компост към леглата на цветята. Хранителните вещества от компоста ще се вливат със зимните валежи в леглата на растенията. Остатъкът от компоста ще се превърне в почва през пролетта.

Mulch on a flower bed in the winterПочистете почвата около растенията и сложете мулч, за да ги предпазите от замръзване. (Photo: Nicky Rhodes/Shutterstock)

Мулчирайте

Зимното мулчиране е много важно за новопосадените трайни насаждения, които не са имали време да развият обширна коренова система. Мулчът помага растенията да не измръзнат през студените зимни дни.

Хидратирайте вечнозелените растения

Дълбокото напояване през есента е много важно, особено ако есента е била суха. Иглолистните и вечнозелените широколистни дървета и храсти са податливи на зимно изгаряне, тъй като освобождават влага през листата целогодишно. Трябва да обърнем специално внимание на широколистните видове, които са с южно или югозападно излагане на следобедно слънце. Ако е необходимо е добре да ги полеем допълнително.

Напояване и водни ефекти

Изключете поливната система и изпуснете водата от нея. Ако имате воден ефект трябва да се консултирате със специалист за това дали трябва да предприемете съответни мерки за помпата на басейна, растителните и животински видове в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back To Top