skip to Main Content
Пролетна резитба на розите – част 2

Пролетна резитба на розите – част 2

В предишната статия по темата http://zelendvor.bg/proletna-rezitba-na-rozite-chast-1/ разгледахме основните правила за подрязване и грижата за ниските храстовидни рози. В тази статия е време да обърнем внимание и на високостъблените рози, както и на увивните и катерливи рози.

РЕЗИТБА НА ВИСОКОСТЪБЛЕНИ (ЩАМБОВИ РОЗИ)

Скъсете силните стъбла на чайно-хибридните рози до 3-4 пъпки от основата.1. В края на зимата или началото на пролетта след засаждането на растението скъсете силните стъбла на чайно-хибридните рози до 3-4 пъпки от основата. Ако присадката е от полиантовите хибриди флорибунда, оставете 6-8 пъпки на всяко от стъблата.

 

 

Изрежете прецъфтелите цветове и меките, неузрели и тънки клонки.2. През есента или началото на зимата на същата година изрежете прецъфтелите цветове и меките, неузрели и тънки клонки. Така намалявате риска от повреждане на короната на щамбовата роза от силни ветрове през зимата.

 

 

отмрели, заболели или слаби леторасли3. Отново в края на зимата или началото на пролетта на следващата година първата ви задача е да изрежете всички отмрели, заболели или слаби леторасли. Също така изрежете кръстосващите се или преплетени стъбла.

 

 

Появилите се нови леторасли скъсете до 3-5 пъпки от основата4. Появилите се нови леторасли скъсете до 3-5 пъпки от основата, а техните странични разклонения до 2-4 пъпки. При хибридите флорибунда скъсете новите основни стъбла до 6-8 пъпки, а страничните им разклонения до 3-6 пъпки.

 

УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ РОЗИ

Увивна роза от разсадник - подрежете несъразмерно дългите корени.1. От края на есента до началото на пролетта, след като сте закупили увивна роза от разсадник, подрежете несъразмерно дългите корени.

Обикновено растението има 3-4 стъбла с височина до 1,2 м. Скъсете ги до 23-38 см от основата и засадете растението в подходяща добре дренирана почва.

 

 

 изрязвайте прецъфтелите клонки до основата им2. През пролетта от връхните пъпки на всяко стъбло ще се развият млади леторасти. Те формират скелета на короната и носят цветовете. Крайната цел при отглеждането на тези рози е да се стимулира ежегодно развитието на млади леторасли от основата.

В края на лятото или през есента на следващата година (и другите след нея) изрязвайте прецъфтелите клонки до основата им. Разпределете правилно пространството и привържете към опорите всички млади стъбла, които са се появили от основата през този сезон. Внимавайте да не ги нараните, като ги привържете прекалено стегнато.

 

оставете до 2-3 пъпки на всички разклонения

3.  По същото време оставете до 2-3 пъпки на всички разклонения на тези основни стъбла. Застаряващите храсти може да подмладите, като изрежете ниско всички стъбла.

Това означава, че храстът няма да цъфти догодина, но така единствено можете да възстановите изобилието и ритъма на цъфтеж в бъдеще.

 

Розите изискват специално внимание и грижи. 🙂 Тяхното правилно подрязване е ключът, за да можем да им се радваме цял сезон. Запомнете – винаги подрязвайте розите с чисти и остри ножици и съобразявайте резитбата със спецификите на техния вид.

Вижте как можем да ви бъдем полезни за озеленяването и поддръжката на вашия зелен двор тук 👉 http://zelendvor.bg/services/

Back To Top