skip to Main Content
Пролетна резитба на розите – част 1

Пролетна резитба на розите – част 1

Привет, добри хора! Искаме да ви поздравим с настъпилото пролетно равноденствие. Споделяме няколко професионални съвета за това как да се извърши правилна резитба на едно феноменално растение. Растение, което е не просто цветен акцент в нашият зелен двор, а символ на българският дух вече столетия. То е свързано толкова много с нашите корени, че ние от „Зелен двор“ решихме да отделим специално внимание в следващите редове. Надяваме се всички ние да продължим правилното отглеждане и съхранение на това цветно изящество, надарено с благоуханието на младостта и любовта – розата.

Основни правила при резитбите

Всеки градинар, отглеждащ рози, има свое мнение относно най-доброто време за подрязване на розите. Правилото все пак е, че всички възрастни рози и тези, които сте засадили през есента или зимата, се режат напролет – точно когато започва растежът, но преди да са се появили листата. Храстите, засадени през пролетта, трябва да се подрежат веднага след засаждането. За да предпазите новозасадените храсти от вредното влияние на зимните ветрове, които разклащат короната и причиняват разкъсване на корените, изрежете всички дълги стъбла в началото на зимата. Болните или повредени листа и стъбла изрежете и изгорете.

Всеки отрез трябва да се прави отделно с остри лозарски ножици (макар и храсторезът да се експериментира за тази цел, традиционни си остават лозарските ножици). Не оставяйте пънчета в основата на стъблата – те развалят вида на растението и се превръщат във входна врата за болести и инфекции. Използвайте достатъчно големи, здрави и остри ножици, за да направите чист и гладък отрез. Повърхността му трябва да е леко наклонена, на 6 мм над външна, здрава пъпка.

Неправилен отрез:

Не правете отрези като тези на рисунката. Левият отрез е направен твърде Високо над пъпката. Отрез като средния се получава, като използвате недостъчно остри или малки по размер ножици отрезът вдясно е много близко до пъпката и я оставя без добра опора.

 

 

 

НИСКИ ХРАСТОВИДНИ РОЗИ

  1. СИЛНА РЕЗИТБА

При тази резитба, която се нарича още ниска или къса, на всяко стъбло се оставят не повече от 3-4 пъпки. Това означава, че стъблата се изрязват приблизително на височина 15 см от основата им. Силната резитба се прилага при новозасадените чайно-хибридни рози и хибридите флорибунда, защото стимулира развитието на силни стъбла от основата. Не е подходяща обаче за по-възрастни растения. По изключение може да се използва при слаборастящите чайно-хибридни рози и при подмладяването им, но не и за хибридите флорибунда.

 

2. СРЕДНА РЕЗИТБА

При тази резитба стъблата се скъсяват до 1/2 от тяхната височина. Средната резитба е подходяща за повечето чайно- хибридни рози и хибридите флорибунда, особено за тези, които растат при благоприятни почвени условия. Ако обаче след няколко години вашата чайно-хибридна роза стане твърде висока, с издължени стъбла, е време за силна резитба, която трябва да се направи едновременно за всички стъбла.

 

3. ЛЕКА РЕЗИТБА

При тази резитба, която е известна още като висока или дълга, се изрязват всички стъбла до 2/3 от тяхната височина. Лека резитба се прилага при буйнорастящите чайно-хибридни рози, защото тя не стимулира по­нататъшното развитие на силни леторасли и ограничава височината на храста. Тя е идеалният начин за поддържане на короната на храстовидните рози, растящи в по­бедни песъчливи почви, чието плодородие е малко и не могат да задоволят потребностите на храста при развитието на силни леторасли от основата след силната резитба.

 

Как да подрежете другите видове рози? Прочетете втората ни статия по темата:  http://zelendvor.bg/proletna-rezitba-na-rozite-chast-2/ В нея ще намерите полезни съвети за подрязването на високостъблените и увивните и катерливи рози.

Back To Top